Joskus miehen on vaan pakko viettää lomaa myös vaimonsa kanssa ja tällöin mukavana tapana viettää aikaa on pyöräily. Siispä soitto Viking Linen toimistoon ja lautalla Ahvenanmaalle, josta vuokrapyörät käyttöön paikallisesta pyörävuokraamosta. Vuokraamossa ilokseni pyöräkseni paljastuu legendaarinen helkama Ainotar kolmivaihteisena versiona, jossa vaihteisto on toteutettu Shimanon Nexus napavaihtein. Siispä matkaan.

Vuokraamon kypärä ei tunnu toimivan ollenkaan ts. istuvuus on takaraivolla ja onnettomuustilanteessa todennäköisyys sille, että kypärästä olisi jotain iloa on kohtuu pieni - no ei anneta tämän häiritä, koska tämän kesän isot pannut on kaaduttu joten kruisaillemme rauhassa läpi Maarianhaminan.

Heti Maarianhaminasta poistuttuamme alkaa vasen poljin klenkkaamaan - pysähdyttyämme havaitsemme kammen olevan löysällä Shimanon XTR:n tapaan ja matkaan annetusta työkalusetistä ei tietenkään löydy mitään millä kiristää, joten soitto vuokraamoon ja noin 15 minuutin kuluttua vuokraamosta tuodaan uusi pyörä ja matka jatkuu. Noin viidentoista kilometrin ajon jälkeen alamäessä päätän kokeilla mikä on etujarrun todellinen teho. Puristusta ja ei juurikaan vaikutusta ja hieman lisää puristusta ja vauhti jopa hieman vähenee ja sitten pikkasen voimaa kiipeijän käsivarresta ja naps olen katkaissut etujarruvaijerin - siispä matka jatkuu takajarruun luottamalla - joskus viistoistavuotta sitten tämä ei olisi ollut ongelma - nyt tilanne askaruttaa koska jalkajarullisella ajamisesta on aika pitkä aika ja reaktiot ruosteessa. Takajarrun kokonaistoimivuus on herkkä ts. joudut asettelemaan polkimet siten että vapaalla ei takajarru pistä vastaan ja täys-pysähdyksissä joudut liikkeelle lähtiessä potkaisemaan jarrun pois päältä. Voimme siis katsoa pyörän olevan varustettu seisontajarrulla!

Muuten pyörän varustelu on kiitettävä: Lokasuojat edessä ja takana, irroitettava etukori ja tietenkin jalka, joka mm. useimmista maastopyöristä puuttuu. Polkimet pyörässä oli flattimallia joka hetken antaa ajatuksen pyörän testaamisesta dirtillä.

Pyörän suorituskyky oli RollsRoyce mallisesti riittävä ja paino myös Rolls Roycen luokkaa (siis noin 2500kg). Matkanopeudeksi 20 km/h saaminen olisi vaatinut kohtuuttomia ponnisteluja. Vaihteisto toimi välttävästi. Vipu itsessään on ns. gripshift tyyppinen kuitenkin toimien rapid-risena, jolloin kurpitsavaunussaan gripshiftiin tottunut testaajamme ei päässyt koko reissun aikana sinuiksi vaihteiston kanssa. Lisäksi vaihdetta vaihdettaessa suurimalta keskimmäiselle tyypillisesti vaihtoi suoraan pienimmälle vaihteelle. Vaihteiden välitykset oli tehty naisille eli olivat pitkät ja matkavauhdilla rauhallista kammen pyöritystempoa ja polvien rasitusvammojen syntymistä tukevat. Pienin vaihde tuntui jyrkissä ylämäissä välitykseltään liian pitkältä kuin myös suurin vaihde alamäissä - ryhmän naistestaaja ei kuitenkaan valittanut asiasta.

Kokonaisuudessaan Helkama ainotar tarjoaa hyvät kyydit perhepyöräilyyn. Suorituskykyä siitä on turha etsiä mutta asiaan vihkiintymättömille asialla ei ole niinkään merkitystä ja kun varustelu on verrokkipyörään verrattuna ylivertainen. Jos vielä huomioidaan huomattavasti halvempi hankintahinta, on testiryhmämme pakko ihmetellä: onko perusteltua hankkia kalliimpia menopelejä.

Koeajomatka: noin 90 kilometriä; Maarianhamina, Jomala, Gödby, Värdö, Geta, Sollentuna, Geta, Hällö, Skarpnätö, Kattby, Torp, Maarianhamina. Erinomaisesti merkittyä pyöreittiä pitkin ja Hällö-Skarnätö välin siirtymä pyörälautalla. Pääsääntöisesti maisemat perus maaseutumaisemia ja aika niukalti merta. Majoitus Bästön hotellissa ja Skarpnätön mökkikylässä.

Kiitämme (muu): Reitin merkintää, Ahvenanmaalaisen ravintolaruuan tasoa (poislukien Strömsön Mikael Björklundin ravintolan lounasruoka, joka ei juuri Amica/Sodexhosta poikennut)

Moitimme (muu): Satunnaista paskan hajua, Viking Linen puuttuvia ohjeita ruokahuollosta (eli Skarpnätössä ei ole ostettavissa ruokaa vaan se olisi pitänyt hankkia Getan kaupasta ennen pyöräilylauttaa), Viking Linen päivälautan tylsyyttä.

Tekniset tiedot:

  • Valmistaja: Helkama, Hanko
  • Runko: Teräsputki runko ilman ohennuksia
  • Kiihtyvyys: Kuski kiihtyy nopeammin kuin pyörä
  • Hidastuvuus: rauhallinen
  • Vaihteisto: Shimano Nexus, napavaihtesto, kolme vaihdetta eteen.
  • Jarrut: Edessä Cantilever jarru, takana vaihteiston kanssa integroitu rumpujarru
  • Välitykset: Suuri, suurempi, suurin

Vertailun vuoksi:

Ainotar

Ellsworth

Helkama Ainotar Ellsworth Epiphany
Hinta n. 400€ 4300€
Vaihteita 3 27
Paino 2 500 kg 12,3 kg
Varusteet:
Lokasuojat X -
Turvalukko X -
Soittokello X -
Etukori X -
Jalka X -
Jalkajarru X -
Metalliväri X -

Kiitämme (koeajopyörä): Akkamaista oloa, automaattijarrua ja seisontajarrua ja maasto-ominaisuuksia

Moitimme (koeajopyörä): Vaakaputken puuttumista, Välityssuhteita, Vaihteiston epämääräistä toimintaa, Etujarrun tehoa ja pystyä ajoasentoa

Kuvat poimittu valmistajien sivuilta.