Pikainen katsaus nykyisiin runkomateriaaleihin...

Teräs

Korkealaatuisen runkoteräksen kysyntä kasvaa. Hitsattaessa karkaistuvat materiaalit, kuten 853 johtavat jonoa. Teräksen joustavuus ja korjattavuus keräävät sille uusia ystäviä hardcore-käyttäjien keskuudessa. Osta teräsrunko jos pidät klassisesta, jäykkäperäisestä XC -rungosta. Niin ja jos pannutat hyppysi usein...

Alumiini

Alumiinin etuihin kuuluu sen keveys ja helppo työstettävyys. Venytä sitä, purista sitä, vala sitä, karkaise se tai veistä sitä - alumiini on metallien muovailuvaha! Muista vain, että rungosta ei voi tehdä liian ohutta tai se murtuu varoittamatta. Hanki alumiinirunko jos haluat hyvän tuntuman runkoosi. Alumiini on kevyttä mutta kallista. Siitä tehdään hassun mallisia runkoja (paksut runkoputket).

Titaani

Vaikeimmin työstettävä metalli. Titaanin parhaisiin puoliin kuuluu kestävyys, keveys ja korroosionvastustuskyky. Kuitenkin, titaanirunko maksaa noin viisi kertaa alumiinirungon verran! Hanki titaanirunko jos tahdot kestävän, "jousen tuntuisen" rungon. Titaanirunko on todella kestävä ja kevyt. Ei vaadi maalausta eikä ruostu. Elinikäinen runko!

Hiilikuitu

Oikein valmistettuna hiilikuiturunko on kevein, vahvin ja iskut imevä runkomateriaali. Ensimmäisten hiilikuiturunkojen murtumiset ovat vahingoittaneet sen mainetta mutta nykyisin kolme suurta valmistajaa pyrkii palauttamaan hiilikuidun mainetta; Easton, Trek ja Scott. Osta hiilikuiturunko jos haluat ultrakevyen rungon etkä välitä aavistuksen tylsästä ajotuntumasta. Pidät hiilikuidun mustasta neulelookista. Niin ja metallirunko on kylmä käsiin ;o)

Muut materiaalit

Magnesium: Potentiaalisen kevyt, omaa iskuja imevän ominaisuuden. Termoplastiset rungot: Hiilikuitu on vahva kangas liiman ympärillä mutta termoplastiset rungot tehdään sulattamalla nylonia kuitujen ympärille. Vaikeampia valmistaa ja työstää kuin hiilikuitu.

Lähde: What MTB