Liikenneturvan viime vuoden tarkkailujen mukaan pyöräilykypärää käytti 29 prosenttia pyöräilijöistä.

Parhaiten kypärää käyttävät alle kouluikäiset lapset. Heistä peräti 89 prosenttia pyöräilee kypärä päässä.

Selvityksen mukaan huonoimmin kypärä painuu päähän 13-17-vuotiailla nuorilla sekä iäkkäillä, yli 64-vuotiailla pyöräilijöillä. Alueellisesti kypärää käytetään paremmin pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa.

Laki kypärän käytöstä toteaa, että polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää. Sanktiota kypärän käyttämättä jättämisestä ei laki kuitenkaan määrää.

Käytä kypärää oikein

Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta huomauttaa, että kypärän käytössä on tärkeää noudattaa käyttö- ja kiinnitysohjeita.

Ensinnäkin kypärä suojaa parhaiten, kun se on sopiva. Kannattaa valita koko ja muoto, joka tuntuu päässä mukavalta. Toiseksi kypärä asetetaan päähän niin, että se suojaa otsaa, koska otsaan kohdistuu eniten iskuja.

Kypärä säädetään sovituspannan tai -palojen avulla käyttäjälle sopivaksi. Hihnat ohjataan kulkemaan korvien molemmin puolin. Leukahihna ja lukko säädetään lopuksi niin, että kiinnitys tuntuu mukavalta ja tukevalta. Tällöin leukahihnan ja leuan väliin mahtuu vain yhdestä kahteen sormea.

Ennakoivaa ajoa kypäränkin kanssa

Ennakoivaa ajoa tarvitaan pyöräilyssäkin! Kypärä ei suojaa hyvin kasvojen alaosaa. Suojaus ei muutoinkaan aina riitä, etenkään kaikkein kovimmissa törmäyksissä auton kanssa, Elovaara korostaa.

Voimakkaan iskun saanut kypärä on syytä vaihtaa uuteen. Sen iskunvaimennuskyky on voinut heikentyä, vaikka vaurio ei näy ulospäin. Kypärän alkuperäisiä osia ei saa muuttaa, poistaa tai lisätä, elleivät ne ole valmistajan suosittelemia.

Lähde: Iltalehti.fi