Hyväntekeväisyyttä maastopyörällä

MTB-Lohja 24h on ollut kovin ainutlaatuinen tapahtuma. Luonteeltaan tinkimättömästi hyväntekeväisyystapahtumana vuodesta toiseen pysytellyt Kakkosnelonen keräsi kerta toisensa jälkeen sankan väkijoukon pyöräilijöitä sekä heidän samanhenkisiä ystäviään ja huoltojoukkoja vuorokaudeksi yhteen nauttimaan Lohjanharjun sateesta ja kevään viileistä öistä.

Fillaristit Lohjalla

Kakkosnelosen synty juontaa jo vuosien taakse. Aikanaan huomattiin, että pyöräilykauden alku oli ollut häilyvää. Useiden pienten yhteensattumien summana Kimmo Liljander oli päätynyt keräämään nimilistaa osallistujista ympärivuorokautiseen ajoon, joka järjestettiin Lohjan Messujen aikaan - ei kuitenkaan messuohjelmana vaan lähinnä sen takia, että Kimmon lainaama peräkärry sopi mainiosti "ajokeskukseksi". Vuorokauden ympäri ajettavasta kauden aloitusajosta saatiin kevään kausi mukavasti käyntiin. Jossain vaiheessa päätettiin kutsua mukaan myös muita. Muutaman kevään epäonnistumisen jälkeen Arto Mäkinen (A.M. -setä) keksi laittaa Fillari-lehden keskustelupalstalle kutsun keväällä 2000. Yllättäen joukkueita ilmoittautukin 15, paikalle ilmaantui 17 joukkuetta ja me olimme lirissä! Kädenvääntöä käytiin siitä, missä tapahtuma järjestetään mutta ennen kaikkea tapahtuman luonteesta. Lopulta lähes kaikki olivat yksimielisesti hyväntekeväisyysajon kannalla. Ilmoittautuneiden joukkueenjohtajien kanssa sovittiin osallistumismaksun suuruus ja kehiteltiin myös porkkanoita sille, että sponsoreita saataisiin mukaan kasvattamaan lahjoituspottia.

Toiseen Kakkosneloseen tuli jo 36 joukkuetta. Silloisesta tapahtumakeskuksesta, Gunnarlan majalta (MTB-slangissa G-piste) loppui kaivosta vesi, vessoja oli liian vähän ja majoitustilakin kävi niukaksi - muutto oli edessä.

Lähdön tunnelmaa

Kolmas tapahtuma järjestettiin Lohjan Tanhuhovissa - Lohjan lavalla, millä nimellä paikka paremmin paikkakuntalaisten keskuudessa tunnetaan. Tapahtumassa oli mukana jo 76 joukkuetta ja tuolloin saatiin myös tähänastisesta kovin sademäärä, yli 60 mm vuorokaudessa! Taas loppui majoitustila ja suihkuista kuuma vesi.

Tuosta eteenpäin tapahtuma on ollut Lohjan urheilukentän alueella, jäähallin tilat huoltorakennuksena ja paikalla on jatkuvasti ollut lähes 100 joukkuetta ja kymmenkunta sooloajajaa - kaikki vapaaehtoisesti tuomassa omaa panostaan hyväntekeväisyyteen.

Minne tuotto on mennyt? Koska MTB-Lohja ei ole rekisteröity yhdistys, emme edes verotuksellisista syistä voi tuottaa voittoa emmekä ottaa palkkiota toiminnastamme. Siksi luovutamme lähes 100% tuotosta eteenpäin lahjoituskohteillemme, jotka ovat vaihtuvat hieman vuodesta toiseen. Viimeiset vuodet toisena lahjoituskohteena on ollut HUSin Lasten ja nuorten sairaalan infektio-osasto. Kyseinen osasto valikoitui saajaksi siksi, ettei se meidän lahjoitustamme lukuun ottamatta ole koskaan saanut lahjoitusvaroja. Alkupään vuosina lahjoituskohteina ovat olleet mm. Medi-Heli sekä Sotainvalidien veljesliitto.

Lasten ja nuorten sairaalaan lahjoitettu potilasvuode.

Toinen puoli lahjoituksesta on aina mennyt paikalliselle kohteelle - Lohjan sairaalalle tai sen valitsemalle kohteelle.

Emme yleensä lahjoita pottia rahana, vaan olemme hankkineet suoraan kohteiden kipeimmin tarvitsemia ylimääräisiä laitteita ja tarvikkeita. Lahjoituksilla on hankittu mm. kipupumppuja, pulssioksiometrejä, CD-radionauhureita, Playstation -konsoleita, televisioita, vaakoja, sairaalavuoteita, kopiokone, kannettavia tietokoneita, pehmoleluja, elokuvia ja lukemattomia muita tuotteita - kaikki sellaista, joihin organisaatioiden omat budjetit eivät ole riittäneet.

Nyt on siis takana 12 vuotta Kakkosnelosta. Kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyspotti on noin 180 000 euroa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kakkosnelonen jää historiaan ja MTB-Lohja jatkaa uusin kuvioin.