Tänä vuonna Kakkosnelosella kerättiin lahjoitusvaroja 14 000 euroa. Kun Lohjan Sairaala ja Helsingin Lasten- ja Nuortensairaala 9 vuotta sitten valittiin lahjoituksemme saajiksi, olemme siitä lähtien jakaneet summan puoliksi näiden kahden sairaalan kesken.

Lastensairaalaan lahjoitettuja tavaroita
Lastensairaalaan lahjoitettuja tavaroita

Lahjoitustemme alusta alkaen on kumpikin sairaala järjestänyt omat tilaisuutensa juhlistaakseen lahjoituksiamme. Viime vuosina sairaalat ovat vuorotellen järjestäneet tilaisuuden niin että toisessa tilaisuuksista kummankin sairaalan edustajat ovat myös yhdessä paikalla. Näin sairaaloiden edustajat samalla tutustuvat toisiinsa ja toistensa toimintaan. Tänä vuonna tuo yhteinen tilaisuus on Lohjalla marraskuussa.

Arto ja Mico odottelemassa tilaisuuden alkua
Arto ja Mico odottelemassa tilaisuuden alkua

Perjantaina 22.10 olimme siis Meilahdessa katsomassa mitä varoillamme oli tällä kertaa Lastensairaalaan ostettu. Keväällä, ennen Kakkosnelosta, kyselemme aina sairaaloilta mihin seuraavan lahjoituksemme varat on tarkoitus käyttää. Syksyllä, tässä tilaisuudessa, käymme katsomassa kuinka paljon ja minkälaiseen tarkoitukseen erilaisia tarvikkeita on ostettu.

Savis ja Kimmo tavaramäärän keskellä
Savis ja Kimmo tavaramäärän keskellä
Lahjoituksen saajat ja A.M.
Lahjoituksen saajat ja A.M.

Vuosien mittaan varoillamme on hankittu esimerkiksi lääkeannostelijoita, sänkyjä, vaakoja, televisioita, pleikkareita, taidetta, elokuvia, pelejä, sairaala pöytiä, CD-radioyhdistelmiä, erilaisia elintoimintojen mitta- ja valvontalaitteita, valokopiokoneita, paloturvallisuus tarvikkeita, ilmastoituja erikoispatjoja, kipupumppuja, lämpöhuopia, kannettavia tietokoneita, pehmoleluja. Lahjoitukset varoillamme on aina hankkinut Markku Savijärvi, sairaaloiden antamien ohjeiden pohjalta. Suuret kiitokset Savikselle avusta!

Annika esittelee lahjoituksena saatuja radioita
Annika esittelee lahjoituksena saatuja radioita
...kannettavia tietokoneita
...kannettavia tietokoneita
...pleikkaripelejä
...pleikkaripelejä
...sekä konsoleita Buzz-tarvikkeineen
...sekä konsoleita Buzz-tarvikkeineen

On jännää kuinka näihin tilaisuuksiin on välillä vaikea saada mukaan meidän porukkaa. Ehkä tuo johtuu siitä että nuo lahjoittamamme summat eivät porukamme mielestä ole kuitenkaan niin suuria. Varsinkin kun niitä vertaa sairaaloiden miljoonien budjetteihin. Kuitenkaan - näin meille aina sairaaloissa kerrotaan - noilla budjettivaroilla ei saada kaikkea tarpeellista hankittua. Meidän hankkimamme tavarat ovat juuri niitä tarvikkeita joilla helpotetaan jokapäiväistä rutiinia ja tuodaan normaaliarkeen hiukan helpotusta ja iloa. Tällä kertaa osaston henkilökunta puhui meidän vierailumme ja lahjoituksemme tuoneen joulun osastolle.

Jatkossa jokainen potilas saa omakseen pehmonallen. Eristysosastolla kun leluja ei voi kierrättää eikä yhteistä leikkipaikkaa ole.
Jatkossa jokainen potilas saa omakseen pehmonallen. Eristysosastolla kun leluja ei voi kierrättää eikä yhteistä leikkipaikkaa ole.
Arto ja Jukka liimailivat MTB-Lohja -tarroja
Arto ja Jukka liimailivat MTB-Lohja -tarroja

Yllättäen sain nyt mukaan kolme luovutustilaisuuden ensikertalaista. Edustamassa mukana olivat vuosien kokemuksella Arto (AM-setä) Mäkinen, Mika (L-setä) Latvala, Tero (Zetor) Olkkonen, Jukka Alkunen, ja allekirjoittanut. Ensikertalaisina Mikaela (Mico) Wrede sekä Sanna ja Jouni (Sunnimies) Lehtonen. Ei pidä unohtaa että paikalla oli myös Markku Savijärvi. Osastolta K1, joka on lahjoitustemme pääkohde, osallistujia oli niin monta että heitä on mahdotonta minun nimetä. Annika Von Schantzin kanssa olimme tästä tilaisuudesta sopineet, kuten useana aikaisempanakin vuotena, ja hän toimi tilaisuuden vetäjänä.

Bongasimme vanhoja lahjoitustavaroita
Bongasimme vanhoja lahjoitustavaroita
...sekä tutustuimme eristyshuoneisiin
...sekä tutustuimme eristyshuoneisiin

Tilaisuuden jälkeen, kun keskustelin ensikertalaisten kanssa, olivat he yllättyneitä siitä kuinka suuressa arvossa meitä sairaalassa pidetään. Samoin kaikki olivat yhtä mieltä siitä että se ”avasi silmiä” tällaisten lahjoitusten tarpeellisuudesta. Heidän oma arvostuksensa Kakkosnelosta ja sen kautta annettuja lahjoituksia kohtaan nousi. Tämä on siis yksi tärkeimmistä syistä järjestää näitä tilaisuuksia.

Lahjoitustemme kokonaissumma on nyt siis hieman yli 156000 euroa. Tavaraa ja laitteita on lahjoitettu kuitenkin paljon suuremmalla summalla kuin tuo. Markku "Savis" Savijärven ostosysteemi on ”vertaansa vailla” ja jos joskus on jäänyt jostakin laitteesta (Markun tinkimisestä huolimatta) rahaa hieman puuttumaan, on Saviksen omilta keräystileiltä aina löytynyt tuo puuttuva summa. Markun tuki tapahtumallemme on merkittävä vaikka kiireidensä vuoksi hän ei ole enää vuosiin ehtinyt vierailemaan tapahtumassamme.

Keräyssummamme merkittävyydestä voidaan olla montaa eri mieltä. 14 000 euroa kahdelle sairaalalle jaettavaksi ei ole paljon mutta se on kuitenkin varma, että järjestelyihin menneet kulumme ovat muihin vastaaviin keräyksiin verrattaessa pienimmästä päästä elleivät jopa pienimmät. Olemme myös lahjoittaneet kaikki keräämämme varat, yhtään ei ole jäänyt meidän omaan käyttöön. Enempää emme voi antaa. Silti tapahtumissamme ei ole "Hesarin" toimittajia, ei "Maikkarin" uutisryhmiä eikä meitä haastatella muuhunkaan valtakunnalliseen mediaan. Emme myöskään tee Kakkosnelosta ja hyväntekeväisyyttä julkisuuden takia vaan jakaaksemme maastopyöräilyn ilosanomaa myös tällä tavalla - tuottamalla iloa vuosittain lähes 2 000 lapsiperheelle sekä lukemattomille Lohjan sairaalan asiakkaille. Toivottavasti olemme onnistuneet!

Kimmo Liljander

MTB-Lohja toy